​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је на свечаности поводом почетка изградње нове болнице у Требињу да реализација тог пројекта представља континуитет улагања Републике у здравствени сектор који ће бити настављен.

Премијер Вишковић је навео да Република Српска протеклу деценију у континуитету гради здравствене објекте и улаже у нову опрему и здравствени систем Српске широм Републике.

Он је истакао да градњом нове болнице у Требињу Влада Српске испуњава обећање, подсјетивши да је уговор са извођачем радова за изградњу те болнице потписан 9. фебруара.

„Од данас тече рок од 30 мјесеци за завршетак овог објекта. Сигуран сам и извођачи су обећали да ће и прије тог рока саградити ову болницу и вама, свим Херцеговцима који сте заслужили све ове године, овај објекат биће на кориштење“, нагласио је предсједник Владе Републике Српске.

Он је рекао да су десетине врхунских медицинских стручњака, присутних на данашњој свечаности у Требињу, гаранција да ће младе љекаре Републике оспособити да буду врхунски стручњаци, који ће радити у новој болници и обезбиједити Херцеговцима врхунску здравствену услугу.

„Градили смо од Клиничког центра, који још развијамо, на стотине милиона – болнице у Бијељини, Источном Сарајеву, Фочи. Сада смо овдје, али нећемо завршити ни са Требињем, одмах у наредном периоду идемо према Приједору, Градишци, јер и тамо наши људи заслужују да добију исте услове као што су добили остали“, истакао је премијер Вишковић.

Он је грађанима Херцеговине пожелио да нове капацитете користе на најбољи могући начин и да не морају напустити Требиње да би потражили здравствене установе на другим мјестима.

Нова болница у Требињу биће изграђена у насељу Придворци, а укупна вриједност пројектовања, изграде и опремања ове здравствене установе по принципу кључ у руке износи 128.448.448 КМ са ПДВ-ом.

Средства за изградњу нове болнице биће обезбијеђена из буџета Републике Српске, а овај пројекат представља један од најзначајнијих подухвата Владе Српске у здравственом систему.

Данашњој свечаности поводом почетка изградње нове болнице у Требињу присуствовали су и предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар здравља Српске Ален Шеранић, министар здравља Србије Даница Грујичић, те Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Присуствовали су и градоначелник Требиња Мирко Ћурић, директор Болнице Требиње Недељко Ламбета, директор „Електропривреде Српске“ Лука Петровић, начелници херцеговачких општина, представници политичког и привредног живота Херцеговине и бројни грађани.