Амбасадор Румуније је пренио поздраве предсједника Румуније Клауса Јоханиса предсједавајућем Предсједништва и Предсједништву БиХ.

Током церемоније предаје акредитива речено је да се биљежи 25 година од успостављања дипломатских односа БиХ и Румуније, те су поздрављени добри билатерални односи и изражена нада да ће се наставити унапређивати на обострану корист.

Тема сусрета су били билатерални односи, гдје је истакнуто да је потребно више позорности усмјерити на јачање свеукупних економских односа међу државама, трговинској размјени и сарадњи између трговинских комора. Изражена је могућност јачања билатералних односа и у областима инфраструктуре, науке, културе и образовања. Показан је интерес за унапређење сарадње на регионалном плану и у склопу регионалних иницијатива.

Разговарано је о начинима борбе против ширења пандемије КОВИД-19, као и о илегалним миграцијама на нашим просторима.

Предсједавајући Додик је поновио опредјељење БиХ за чланство у ЕУ и провођење реформи, а изражена је захвалност на изразима подршке Румуније у процесу европских интеграција БиХ.

Амбасадор Румуније је изразио увјерење да ће током свог мандата радити на јачању билатералних односа Румуније и БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је изразио подршку у раду и пожелио успјешан мандат новоименованом амбасадору Румуније у БиХ Антону Пакуретсуу.