Чланови Предсједништва БиХ захвалили су Републици Аустрији на свеукупној помоћи и подршци коју је до сада пружила Босни и Херцеговини на билатералном и мултилатералном плану. Истакли су да су Босна и Херцеговина и Република Аустрија двије пријатељске земље међу којима нема отворених питања.

Чланови Предсједништва БиХ нагласили су да за Босну и Херцеговину посебно охрабрење представљају ставови аустријских челника који подржавају убрзани пут земаља Западног Балкана, а тиме и Босне и Херцеговине, ка чланству у Европску унију.  На састанку је речено да је изузетно важно да је проширење ЕУ остало високо на агенди упркос другим изазовима с којима се суочава ЕУ, уз констатацију да је јасна европска перспектива кључна за безбједност и стабилност цијелог региона Западног Балкана.

Канцелар Нехамер је рекао да Босна и Херцеговина и остале земље Западног Балкана треба да наставе пут обезбјеђивања мира и стабилности у региону, у чему ће им Република Аустрија пружити свесрдну помоћ. Истакао је да је Република Аутрија спремна да буде мост ка бржем приступању Босне и Херцеговине у ЕУ. Изразио је спремност да он лично, али и његова земља, пренесу искуства и помогну у међусобном дијалогу у рјешавању унутрашњих проблема.  

Чланови Предсједништва БиХ истакли су веома важном и улогу Републике Аустрије на плану унутрашње стабилности и безбједности БиХ кроз учешће њеног контингента у Мисији ЕУФОР-а-АЛТЕА.

На састанку је било ријечи о изузетно успјешној економској сарадњи двије земље и том приликом указано да је Република Аустрија један од највећих и најзначајнијих трговачких, а посебно инвестицијских партнера у Босни и Херцеговини. Изражена је захвалност Републици Аустрији као евидентно највећем инвеститору у БиХ, али и увјерење да ће економска сарадња бити и даље унапређивана.      

Канцелар Нехамер похвално је говорио о веома доброј сарадњи Босне и Херцеговине и Републике Аустрије у борби против тероризма, организованог криминала и илегалних миграција. 

На састанку је било ријечи и о сукобу у Украјини и како ублажити његове посљедице по економију и остале области живота које се осјете у свим европским земљама.      

Чланови Предсједништва БиХ честитали су канцелару Нехамеру на именовању на ту дужност, изразивши интерес за успјешну сарадњу са њим.