Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је данас Градишку и разговарала са руководством града.

Предсједница Републике Српске изјавила је да је Градишка један од градова у Српској који су лидери са аспекта привлачења инвестиција, те да су све евидентнији резултати напора Градске управе да створи добре услове за живот грађана.

„Градишка иде крупним корацима напријед, а све што је републичка власт урадила овдје до сада биће настављено и у будућности како бисмо били на услузи грађанима“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је изразила задовољство показаном способношћу Градске управе у претходним годинама да привуче стране инвеститоре, али и да осмишљава квалитетне пројекте и да њима привуче средства из домаћих и међународних институција.

„То су показатељи који говоре да је Градишка лидер у тој области и радује ме што смо кроз добру сарадњу претходних година направили чврст мост између републичких и локалних власти и на тај начин обезбиједили да многи пројекти овдје буду реализовани“, рекла је предсједница Српске.

Предсједница Републике Српске је истакла значај ове сарадње да би се препознале, али и спровеле у дјело потребе грађана, те изразила подршку упорности градске власти да пронађе начине да реализује пројекте важне за грађане.

„Протеклих година смо у стратешке пројекте у Градишци уложили више од 400 милиона КМ и тиме као Република показали свој однос према граду и развоју, јер Градишка располаже бројним географским и локацијским капацитетима, због чега је додатно занимљива и страним инвеститорима“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је изразила задовољство што се попуњава индустријска зона, те што је све више заинтересованих страних улагача да у Градишци отворе своја постројења и стварају нове прилике за запошљавање људи.

„Нема одлива радне снаге, што је веома значајно за нове инвеститоре, а посебно ме радује све већа потреба за вртићким смјештајем, те изградњом нових и доградњом постојећих вртића“, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је навела да је на састанку разговарано о начинима да се те потребе реализују, те најавила да ће из Буџета предсједника Републике бити издвојен дио средства за доградњу вртића у Новој Тополи, којом ће бити обезбијеђен додатни смјештај за око 100 или 120 дјеце.

Предсједница Српске је напоменула да је све већа потреба за додатним смјештајним капацитетима вртића посљедица нових запошљавања у Градишци.

Предсједница Републике је напоменула да ће развоју Градишке значајно допринијети саобраћајни и путни пројекти који су у завршној фази, као што је изградња новог моста преко Саве.

„То ће значити сасвим нову Градишку, растерећену са аспекта саобраћаја, али и протока људи и робе који прелазе границу са Хрватском. Биће ту много посла, али исто тако и нових садржаја“, рекла је предсједница Цвијановић.

Након састанка, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић посјетила је Храм Покрова Пресвете Богородице и локацију планирану за реализацију пројекта „Српска варош“.