Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету  са Високим комесаром за националне мањине ОЕБС-а Каиратом Абдракхмановим /Kairat Abdrakhmanov/.

На састанку је разговарано о актуелним политичким и економским темама у Републици Српској и БиХ, положају националних мањина, процесу изборне реформе и другим питањима.

Предсједница Цвијановић упознала је саговoрника да Република Српска има адекватан институционални оквир и ефикасне механизме заштите мањинских права, који се константно унапређују у сарадњи са Савезом и Савјетом националних мањина Републике Српске.

У том контексту, предсједница Цвијановић је истакла да је Република Српска прва у БиХ усвојила документ од стратешког значаја за положај националних мањина, којим је потврђено опредјељење и уважавање институција према националним мањинама у Републици  Српској.

Када је ријеч о изборном законодавству, предсједница Цвијановић овом приликом је истакла да су ставови и позиција Републике Српске познати, те указала на принцип конститутивности народа и неопходност поштивања Дејтонског споразума.