Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић учествовала је у Бањалуци на конференцији “Брига о дјеци: заједничка одговорност и обавеза”.

Предсједница Републике Српске истакла је да је посебно важно како означити васпитну компоненту у оквиру нашег образовног система.

„Много изазова је пред родитељима, самом дјецом, али исто тако и пред наставницима и институцијама кад је у питању брига за дјецу. Управо и сам назив ове конференције говори да то треба да буде и обавеза свих нас“, појаснила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је захвалила просвјетним радницима, психолозима укљученим у ове активности, али и међународним партнерима који подржавају институције Републике Српске.

Предсједница Српске је навела да програм има националну димензију, што значи да су обухваћена сва дјеца у Републици Српској.

„Хтјели смо сами да провјеримо своје способности по питању кадра са којим располажемо. Располажемо са стручним људима који могу, заједно са међународним партнерима и свим другима који се баве овим питањима, да дођу до адекватних одговора“, рекла је предсједница Цвијановић.

Према ријечима предсједнице Републике, неопходно је да се на вријеме препознају проблеми, што треба да дође од самих родитеља, али да и просвјетни радници, који проводе довољно времена са дјецом, такође, имају своју улогу у препознавању, а потом и отклањању проблема.

„Институције су ту да направе адекватан оквир и морају да понуде одговор на одређене проблеме са којима се суочавамо. Покушавамо да идентификујемо та стања, да видимо на који начин најбоље можемо понудити заједнички одговор родитеља, наставника и институција“, додала је предсједница Републике Српске.

Предсједница Српске је подсјетила да су многе школе реконструисане, те да се стално и водило рачуна на који начин приступити процесу образовања, модернизовати га, ускладити са оним што су потребе данашњег доба.