Предсједник Републике Српске Милорад Додик свечано је данас на Јахорини отворио „Јахорина економски форум 2023“ под називом „Регионалне интеграције и БиХ – Берлински процес и/или `Отворени Балкан`“. 

Предсједник Додик је рекао да се о „Отвореном Балкану“ већ дуго прича, те да се на примјеру земаља које су већ у тој иницијативи може видјети корист.

Предсједник Републике је рекао да БиХ треба приступити иницијативи „Отворени Балкан“.

„Термин `Отворени Балкан` је зато што је он већ дуго затворен и зато га треба отворити“, поручио је предсједник Српске и подсјетио да је ту идеју подржао још док је био члан Предсједништва БиХ.

Овом приликом, предсједник Републике је истакао да пословна заједница и у Републици Српској и у Федерацији БиХ сматра да то треба да буде прихваћено.

„Тако су реаговали и пословни људи из ФБиХ и све институције у Републици Српској. Политичке одлуке о томе зашто то не може, могу само да наслутим“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је навео да када се анализира, види се да је то скуп мултиетничког карактера и када би се почело пребројавати, видјело би се да се ради о квалитетним структурама у сваком погледу.

Предсједник Републике је рекао да је добро што се о „Отвореном Балкану“ прича на Јахорини, на форуму, јер у Сарајеву то није могуће.

Предсједник Додик је током обраћања поручио да се неке ствари могу мијењати у смислу подршке младима, за чији одлазак из земље се константно криви власт.

Предсједник Српске је напоменуо да је одлична идеја да се приликом прве куповине некретнина за одређени број квадрата врати ПДВ.

„Дајте ми приједлог, ја ћу га предложити. Ако не може у БиХ, може у Републици Српској“, поручио је предсједник Републике и додао да би свакоме и ко се враћа на овај простор омогућио то исто.

Предсједник Додик је нагласио да је сва помоћ Запада мања од онога што одлази на Запад са ових простора путем трошкова за образовање младих људи и радне снаге.

„Овај протекторат у којем живимо намјештен је да би млади ишли према Западу. Показало се да се лако интегришу људи који одавде иду тамо“, рекао је предсједник Српске и додао да се милиони издвајају за образовање људи.

„Kрајње је вријеме да ми почнемо да радимо оно што иде у нашу корист и да се ослободимо стереотипа како тамо тече мед и млијеко“, поручио је предсједник Републике.

Предсједник Додик је рекао да је у БиХ евидентан проблем, посебно у грађевинарству, недостатка радне снаге и да је потребно од два до пет мјесеци да се добије радна дозвола, док иницијатива „Отворени Балкан“ омогућава да данас дођете, а сутра већ почнете да радите.

Предсједник Српске је истакао да је у БиХ кључно питање неспровођење политике и да се мора ослободити сталних стега у погледу одобравања дозвола за пословне активности.

Према ријечима предсједника Републике, једно од кључних питања је и слобода кретања радне снаге, а стални застоји у БиХ и одуговлачење приступања иницијативи „Отворени Балкан“ све више проузрокују кашњење за остале процесе.

Предсједник Српске је истакао, на првом панелу „Јахорина економског форума“ посвећеног теми „Берлински процес и/или `Отворени Балкан`“, да је Kина од сиромашне земље успјела да постане један од глобалних економских и политичких лидера и озбиљан центар моћи док су САД, Велика Британија, Њемачка и ЕУ из дана у дан све више у проблемима и суочени са кризом.

„Европа више нема лидера“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Додик је истакао да Срби неће прихватити да трпе било какве међународне притиске и да ће заједно са својим легално изабраним политичким представницима креирати свој пут у будућност, сходно интересима и потребама српског народа.

Предсједник Српске је истакао да подржава домаћи привредни сектор и да апелује на заштиту домаће производње, нагласивши да на овим просторима нема ни разлога, ни ресурса за било какав озбиљан сукоб, поготово рат, него да се треба посветити будућности, младима, сарадњи и развоју.

Предсједник Републике Српске сматра да је регионална иницијатива „Отворени Балкан“ веома могућа и реална идеја, коју треба заједнички реализовати.