Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који у Грчкој учествује на Делфи економском форуму, истакао је да је ријеч о великом догађају који је окупио много предсједника, премијера, те навео да је присуствовао и панелу чија тема су биле перспективе Балкана везане за европски пут.

Предсједник Српске навео је да је директору за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелини Ајхорст саопштио да је тај почетни ентузијазам након добијања одлуке о статусу преговарача угрожен понашањем нелегалног Шмита и да је због тога дошло до једне кризе и застоја.

„Уколико се не ријеши то питање, улазимо у период ескалације. Додатно ствар компликује и резолуција о Сребреници, која је отишла у Њујорк без сагласности Предсједништва БиХ. Они желе да од Сребренице направе мит. У приближно уједначеном броју жртава, само једна страна има право да оплакује своје жртве“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Милорад Додик нагласио је да су ту причу покренули муслимани, унилатерално, а амбасадор при УН је то урадио илегално и то је забрињавајуће.

„Ми не можемо да пристанемо на ту причу и сматрамо да у БиХ многе ствари неће бити исте“, нагласио је предсједник Додик.

Предсједник Српске нагласио је да, уколико не буду укинута Шмитова наметања, Република Српска ће ући у доношење изборног закона.

„Организоваћемо и низ манифестација како бисмо рекли да живот у БиХ са Бошњацима апсолутно нема никаквог смисла. Тамо су тензије које троше вријеме и њима и нама“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике Српске навео је да је Ајнхорстовој пренио и да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи управља бошњачком политичком структуром, да је он малициозан.

„Марфи је обичан спекулант. На сву срећу – одлази брзо из БиХ и он то зна. Надамо се да онај који дође неће бити ни сличан Марфију“, истакао је предсједник Додик.

Делфи економски форум окупља више од 2.500 учесника из области финансија, науке и политике да би укључили јавне и владине институције, приватни сектор и цивилно друштво у отворене дебате и дискусије.

Предсједник Српске јуче се састао са извршним директором за Европу у Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга питања западног Балкана Мирославом Лајчаком којима је пренио јасне ставове Републике Српске о дешавањима у БиХ.

Назив овогодишњег ДЕФ-а је „Велика транзиција“ и фокус је на вишеструким транзицијама у свијету кроз шест кључних тема – геополитика, одржива економија и финансије, глобална будућност, образовање, планета и људи.

Програм је формиран у сарадњи са најважнијим грчким и међународним истраживачким центрима и институцијама.