Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас свечаном отварању зграде Уставног суда Републике Српске.

Предсједник Републике Српске изјавио је да Републику Српску чека критичка анализа свега што се дешавало у протеклих 27 година од потписивања Дејтонског мировног споразума и у томе ће бити важна улога Уставног суда Републике Српске.

„Уставни поредак је девастиран и није у складу са тим међународним уговором. Не смијемо остати нијеми на правно насиље међународног фактора“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је оцијенио да ће вријеме које долази, бити вријеме афирмације права.

„Вријеме иза нас је потпуна афирмација неправа. Као предсједник Републике, уважавајући вашу независност у погледу рада и стручности, бићу у позицији да вас замолим за осврте на многа питања која су се дешавала у прошлости, како бисмо имали што већи степен спознаје о свему томе“, изјавио је предсједник Српске.

Предсједник Додик је истакао да је отварање нове зграде Уставног суда побједа Српске, која је показала способност да направи репрезентативни објекат какав је заслужила ова правосудна институција.

„То је највиша независна правна институција, која штити устав, уставни поредак и у њу морамо да имамо велико повјерење. Према Републици се односимо као према чињеници трајног карактера која треба да има и видљиве, репрезентативне и препознатљиве објекте најважнијих институција“, нагласио је предсједник Републике.

Предсједник Српске је изразио задовољство што је Република Српска омогућила запосленима Уставног суда да раде у добрим условима, те додао да очекује предан рад на очувању устава и уставног поретка.