Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас инкубаторе и опрему за збрињавање новорођенчади, набављене средствима прикупљеним на донаторској вечери „С љубављу храбрим срцима“.

Опрема је уручена руководствима болница у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Фочи, Градишци, Приједору, Зворнику, Требињу, Невесињу, Источном Сарајеву, као и болница у Грачаници на Kосову и Метохији и Ливну у Федерацији БиХ.

Предсједник Републике рекао је да се здравственим установама и педијатрима у Српској жели обезбиједити све што је потребно да би се успјешно борили са изазовима.

„Ово је један од тренутака који изазива срећу и задовољство, јер је чињеница да смо успјели урадити нешто што није нико у региону“, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Републике је нагласио да се овом акцијом желе окупити сви људи и институције како би било исказано људско достојанство, јер се жели реаговати на изазове и проблеме.

Предсједник Додик је истакао да су спороведене многе хуманитарне акције чиме је Српска показала да је одговорно друштво, што ће и остати.

„Спасити једно дијете, значи спасити свијет. У посљедњој акцији највећи лични донатор са 20.000 KМ била је Драгица Стојановић и захвалан сам јој на томе. Ово ће бити помоћ за дјецу којој је неопходна јер ће им бити спасени животи. Kрајем ове године имаћемо још једну акцију“, истакао је предсједник Додик и подсјетио да се донаторским вечерима „С љубављу храбрим срцима“ скупи око милион KМ за рјешење многих проблема, а да напор појединаца да дају лична средства показује да је Српска одговорно друштво.

„Сваки пут када организујемо акцију размишљамо како то моделирати и како новац употријебити. Здравствени сектор у Републици Српској развијамо и опредијелили смо се да изградимо нове болнице, а неке и да адаптирамо. Желимо да изградимо болницу у Требињу, реконструишемо оне у Градишци и Зворнику и у Приједору“, рекао је предсједник Додик и подсјетио да је Република Српска, упркос изазовима, стабилна, да ће успјешно извршити финансијске обавезе у овој години, а исто тако планира их и за наредну.

Предсједник Додик је напоменуо да је Српска изложена политичкој елиминацији и да сви морају да тога буду свјесни јер то значи да желе да јој одузму све функције, а да центар одлучивања буде премјештен у федерално Сарајево.

Предсједник Републике Српске је навео да је у глобалним центрима моћи одлучено да се врши централизација и унитаризација БиХ, а да Српска буде сведена на протоколарни дио.

„Морамо се изборити да останемо оно што јесмо, али и да будемо још самосталнији. То није криминално, него легитимно и легално. Тражимо да управљамо ресурсима које имамо, а једно од питања јесте прича о имовини. То значи да би Српској припале болнице које је она изградила својим средстваима, а да би, рецимо, новчана средства за УKЦ била пренесена на фондове на нивоу БиХ“, рекао је предсједник Додик и поновио да је имовина кључна, јер ако ње нема нема ни државе, те навео примјер БиХ те да због тога у неким далеким канцеларијама кажу да треба премјестити власништво имовине на друга мјеста.