Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Фочи, гдје је озваничен почетак радова на изградњи енергетског система Хидроелектране Бистрица, да се иде ка тома да Република Српска у наредном периоду буде препозната као енергетски лидер на овим просторима.
„Ми тај статус желимо, желимо да идемо још брже у тај развој и видимо ту шансу Републике Српске, управо у чистој, зеленој, еколошкој енергији. Тиме ћемо направити бенефите за све грађане Републике Српске у финансијском дијелу, али и да значајно дамо допринос очувању животне средине“, рекао је премијер Вишковић.
Предсједник Владе је предложио менаџменту Хидроелекране Бистрица да у будућности објекте Бистрица Б1, Б2а и Б3 назове по великанима Николи Тесли, Михајлу Пупину и Милутину Миланковићу.
„То ће да буде наша порука да ми цијенимо и наше људе који су прије нас радили исто тако велике послове за Србе гдје год живјели“, истакао је премијер Вишковић.
Предсједник Владе је навео да је његов одлазак у Kину данас овдје валоризован и то не само у смислу да се гради већ да Српска за партнера има једну тако моћу компанију као што је АВИK, наводећи како је за ове овдје услове и просторе скоро непојмљиво да неко има пола милиона радника, милијарде промета.
Премијер Вишковић је у обраћању подсјетио да Република Српске слиједи све директиве ЕУ, све оно што од ње тражи енергетска заједница, да данас има 60 одсто производњу из термоелектрана, па мора убрзано да тај проценат мијења у корист зелене енергије обновљивих извора.
„Ми смо то у Влади више него озбиљно схватили“, истакао је премијер и подсјетио на деценијски пројекат Бук Бијела за који је рекао да иде својом динамиком и неће се одступити од реализације тог пројекта.
Напоменуо је да су недавно код нотара овјерили потписе највећих званичника Републике Српске да већ послије Нове године буду потписани уговори са кинеском банком и кинеским извођачем за изградњу Хидроелектране на Дабру.
„То је деценијски пројекат Херцеговине и овог дијела Републике Српске“, рекао је премијер Вишковић и подсјетио да су већ потписани уговори, донесене одлуке и изабрани стратешки партнери за градњу електрана које се односе на сунчану и вјетроенергију и све оно што ће, како је истакао, Републику Српску препознати у наредном периоду као енергетског лидера на овим просторима.
Према ријечима предсједника Владе, Републике Српска и поред свих притисака којима је сваки дан изложена, има свој пут и бира своје партнере.
Предсједник Владе захвалио је Kини, наводећи како је компанија АВИK сто одсто власништво државе и да не би могла доћи овдје и радити да иза тога не стоји подршка Kине.
„Поносан сам на ту чињеницу. Поносан сам на чињеницу што смо овдје могли да чујемо и химну Републике Српске и химну Kине поред ових застава које никоме нису пријетња већ су заставе развоја, просперитета свих који желе добро БиХ“, нагласио је премијер Вишковић.
Ни Kина ни Српска, истакао је, нису реметилачки фактор, нити сметња у развоју било коме на просторима БиХ и самог региона.
„Ми желимо даље да се развијамо и имамо право изабрати партнере на том нашем путу развоја“, рекао је предсједник Владе Радован Вишковић.
Премијер је напоменио да са компанијом АВИK има још договорених пројеката, мимо Бистрице, а односе се на Угљевик и саму општину Фоча, те да се у наредним данима и мјесецима иде ка тој реализацији.