Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Жепи да се на овом мјесту прије 30 година догодио мучки злочин у којем је страдало 45 српских бораца и да се то не може ни опростити ни заборавити, као и да неће бити дозвољено да се спроведе у дјело оно што је муслиманска страна започела 1992. године.


„Ви сте својим кукавички чином изазвали код Срба реакцију која је рекла станите, ово је наша земља, ми остајемо овдје. Погледајте историју и видјећете да нисте пуно одмакли од православља него сте само у једном моменту промијенили вјеру“, истакао је премијер Вишковић.

Мислили су, каже, да ће послати поруку како Срби овдје немају шта да раде и да треба да се селе.

„Кажу, хришћански је праштати, али овакве ствари се не могу опростити јер сте се понијели као кукавице, нељудски и зато не можемо и нећемо опростити нити заборавити“, истакао је предсједник Владе Вишковић.

Премијер Вишковић је подсјетио да су српски борци нападнути док су били у хуманитарној акцији, јер је требало да доставе храну и воду младој војсци на Зловрху.

„Обећали су да ће то дозволити и да неће правити никакве екцесе. Када су видјели да су наши људи дошли и да су били скоро неприпремљени за борбу, онда су то искористили и починили један од најстравичнијих злочина у историји Пала“, рекао је предсједник Владе Вишковић након што је одата почаст страдалим борцима.

Он је додао да ће се на том мјесту окупљати како се такви догађаји никада не би заборавили, те да су и данас ту из тог разлога.

„Драго ми је да су Борачке организације Пала, Источног Старог Града и Хан Пијеска покренуле иницијативу да се ријеше имовинско правни односи и да се уради једно ново идејно рјешење око овог комплекса и на једној и другој локацији“, рекао је Вишковић.

Он је додао да ће трошкове уређења комплекса Влада преузети оног момента када се заврше имовинско-правни односи, јер су то људи који су страдали овдје и заслужили.

Вишковић је напоменуо да многи када су кренули од куће нису имали у подсвијести да иду акцију, већ да доставе хране и пића, али су их напали „врли борци“ 28. Дивизије такозване Армије БиХ да би се показали како су нека сила.

Он је указао да се данас покушавају представити као антифашисти, „неке патриоте који су за мир“.

„Нити сте антифашисти, нити сте за мир. И данас покушавате оно што сте започели 1992. године да спроведете у дијело. То вам нећемо дозволити.“, рекао је премијер Вишковић.

Према нјеговим ријечима, мјесто страдања 45 српских војника у муслиманској засједи у Жепи прије 30 година заслужује да буде уређено у најбољем свјетлу и додао да још није ријешно имовинско-правно питање, али да очекује да се врло брзо то питање бити ријешено, те ће потом Влада одобрити новачна средства за тај пројекат.

Преузима на себе, како је истакао, да се одборе новчана средства да се уреде спомен-обиљежја погинулим срспким борцима код Жепе, како је идејним пројектом и предвиђено.

Он је подсјетио да су из општинских борачких организација Пале, Источни Стари Град и Хан Пијесак покренуте акцију да се уреде спомен-обиљежја на којима су исписана имена погинулих српских бораца 4. јуна. 1992. године.

„Ово мјесто заслужује да буде уређено у најбољем свјетлу, а не да дозволимо да на било који начин пропада“, закључио  је премијер Вишковић.