​Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Војска Републике Српске /ВРС/, чија се крсна слава прославља данас на Озрену, нешто што је светиња за представнике републичких институција, које не смију изневјерити очекивања оних који су им Републику оставили у аманет и чине све да је очувају.

Премијер Српске је нагласио да се данас треба присјетити свих оних који су дали животе за Српску, али и одати признање ветеранима, људима који су дали допринос за Републику.

„Никада њихова очекивања не смијемо изневјерити и све што радимо – радимо да сачувамо Републику Српску, нашу традицију, породице. Ово је земља која припада српском народу, као и свим другим народима“, изјавио је премијер Вишковић новинарима на Озрену и честитао крсну славу Војске Републике Српске /ВРС/ припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, који баштине традицију ВРС.

Предсједник Владе Републике Српске је истакао да се не смије заборавити да је данас Видовдан који је, на неки начин, трасирао судбину српског народа, од Косовског боја, 1389. године и заустављања напредовања Отоманског царства, до 1914. године и сарајевског атентата, када је дошло до почетка краја Аустроугарске империје.

„Не смијемо заборавити да смо на данашњи дан 1992. године на Сокоцу постројили припаднике Војске Републике Српске, када је била прва свечана заклетва ВРС у Одбрамбено-отаџбинском рату“, рекао је премијер Вишковић.

Он је подсјетио и да је на данашњи дан ослобађањем Модриче дефинитивно пробијен Коридор живота, када је Република Српска свој географски источни и западни дио повезала и није било више прекида у комуникацији.

„Кад само набројите сва та дешавања везана за Видовдан и судбину српског народа онда ћете виђети колики је значај данашњег дана, крсне славе ВРС. Војска Републике Српске никад није била агресорска. Иначе у историји, од Косовске битке до данас српска војска никад није била агресорска – увијек смо бранили своја огњишта, слободу, домовину“, напоменуо је пресједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је рекао да се не каже џаба Одбрамбено-отаџбински рат јер се тиме указује на одбрану очевине, породице, отаџбине.

„Могли сте и јуче у Народној скупштини Републике Српске да чујете како неки мисле да смо ми извршили агресију у БиХ. То је нешто што људски ум не може да разумије – како може неко извршити агресију на своју кућу? Ако хоћете историјски да се бавимо, овђе смо ми старији него било који други народ. Али, оставимо историју за нека друга времена, сада нам требају мир, стабилност, заједнички живот, да се поштујемо и уважавамо и тако градимо будућност ове земље“, указао је предсједник Владе.

Он је истакао јда се данас треба сјетити и митровданске битке, када је читава Херцеговина одбрањена од знатно јачег непријатеља, као и одбране Сарајевско-романијске регије, гђе је 4.000 бораца изгубило животе, а Сарајевско-романијски корпус, који је бранио то подручје бројао 18.000 припадника.

У манастиру Свети Никола на Озрену данас је прослављен Видовдан – крсна слава Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Сретен Милошевић данас су у манастиру Светог Николе на Озрену, у присуству највиших званичника Републике Српске, обавили ломљење славског колача.