​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас, у Требињу, потписивању споразума о набавци опреме за Хидроелектрану „Дабар”, који подразумијева набавку најсавременијих турбина и генератора.


Споразум о набавци опреме за ХЕ „Дабар“, вриједан 30 милиона евра, у згради управе „Електропривреде Републике Српске“, потписали су извршни потпредсједник управе Елнос групе из Бањалуке Борко Торбица и главни оперативни директор аустријске компаније „Фојт хидро“ Рајнолд Шнајдер.


Потписивању су, осим премијер Вишковића, присуствовали и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, генерални директ „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић, те представници кинеске компаније „Гезуба“, која је партнер „Електропривреде Српске“ на изградњи ХЕ „Дабар“.


Укупна вриједност пројекта ХЕ „Дабар“ је 643 милиона КМ и биће снаге 160 мегавата, а најављено је да ће бити завршена најкасније за пет година.


Ријеч је о, како је истакнуто, првом тако великом енергетском пројекту на простору бивше Југославије у посљедњих 30 година.