​Изградња ауто пута на дионици од границе са Србијом у Рачи до Бијељине, у дужини од 20 километара, започеће у наредним данима, усаглашено је на данашњем састанку предсједника влада Републике Српске и Србије Радована Вишковића и Ане Брнабић.

На састанку, који је одржан у Београду, потврђено је да ће највећи дио радова на овој дионици финансирати Република Србија, као дио будећег ауто пута Вукосавље – Рача (граница са Србијом).

Послије састанка, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, потврдио је да ће Србија финансирати 80 радова на дионици од Раче до Бијељени, а преосталих 20 одсто Република Српска.

– Очекујемо да ће радови почети у наредним данима – рекао је предсједник Владе, те подсјетио да ће ову дионицу градити конзорцијум путарских предузећа  из Републике Српске и Србије.

Према његовим ријечима, поред овог пројекта, на данашњем састанку размотрене су и тренутне активности на реализацији више заједничких послова, укључујући изградњу аеродрома у Требињу и хидроелектране „Бук Бијела“.

– Разговарали смо о томе у којој су фази ови пројекти и како се убрзати, тамо гдје је могуће – истакао је предсјсдник Владе и додао да су са премијерком Брнабић, поред инфраструктуре, размотрени и изазови у вези интервентне набавке основних животних намирница у сввјетлу актуелних свјетских дешавања.

Како је пренио, Србија ће помоћи Републици Српској да дође до неке од намирница, којих тренутно мањка на свјетском тржишту, а, поред тога, договорено је и да експертске групе са обје стране у наредним данима траже адекватно рјешење за превоз нафтних деривата из рафинерије у Панчеву, како, због актуелне забране извоза не би дошло до поремећаја у ланцу снадбијевања потрошача.