​У Бањалуци је данас одржан састанак делегација Републике Српске и Владе Мађарске, коју је предводио премијер Виктор Орбан.


Делегацију Републике Српске чинили су: предсједник Републике Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијеновић, те министри у Влади Републике Српске.


Након састанка, на којем је разговарано о даљем унапређењу сарадње, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто потписали су Заједничку изјаву о сарадњи између Владе Републике Српске и Владе Мађарске.


У Заједничкоје изјави о сарадњи, двије стране изражавају заједничку намјеру да се ојача међусобна сарадња између институција и привредних субјеката Републике Српске и Мађарске, на основу узајамне користи, а у циљу унапређења привредне, научно-технолошке, образовне, културне и друге сарадње.


Стране изражавају намјеру да, у оквиру својих институционалних надлежности и у складу са законима Босне и Херцеговине и Републике Српске и Мађарске, у пуном поштовању преузетих међународних обавеза и оних које обавезују Мађарску због њене припадности Европској унији, да промовишу реализацију иницијатива од међусобног интереса, којима је циљ унапређивање и проширивање узајамно корисне сарадње у сљедећим областима: привреде (енергетика, индустрија, мала и средња предузећа, пољопривреда, водопривреда, туризам и друге привредне дјелатности), науке, технологије, културе, образовања, младих, јавне управе и локалне самоуправе, здравља и другим областима.