Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић присуствовао је данас у Невесињу обиљежавању Дана општине и крсне славе Борачке организације Републике Српске, те 30 година од прве и 28 година од друге митровданске битке, које су симбол одбране Херцеговине и цијеле Републике Српске.


Премијер Вишковић изјавио је да су српски борци у митровданским биткама 1992. и 1994. године одбранили не само Невесиње и Херцеговину, него цијелу Републику Српску и да то никада не треба заборавити.


„То је наш завјет – да не заборавимо, као што је њихова света обавеза била да одбране Републику Српску“, нагласио је премијер Вишковић.


Премијер Вишковић је, након литургије и обреда ломљења славског колача поводом Митровдана – славе општине и Борачке организације Републике Српске, истакао да је захваљујући Светом Димитрију и јунаштву српских бораца тада извојевана побједа за Невесиње, Херцеговину и Републику Српску.


Предсједник Владе је подсјетио да је српских бораца тада било десет пута мање у односу на непријатељске снаге које су хтјеле да искоријене српски народ на овом простору, као што је то урађено у долини Неретве.


„Непријатељу то није пошло за руком захваљујући храбрости наших људи који су сачували не само Невесиње и Херцеговину, него Републику Српску. Да су они тада поклекли сигурно данас не бисмо имали нашу државу, а наша држава је Република Српска, која нас штити. Да немамо Републику Српску, српски народ на овим просторима би сигурно имао другачију судбину“, нагласио је премијер Вишковић.


Премијер Вишковић је у име институција Републике Српске захвалио свима који су тада дали свој допринос за стварање Српске.

„Данас треба да се завјетујемо да то никада нећемо заборавити. У миру треба да будемо достојни насљедници и чувари онога што су наши јунаци тада урадили за нас и за Српску. Нека нам живи Република Српска и да будемо достојни насљедници тог јуначког дјела“, поручио је премијер Вишковић.


Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, данас је заједно са министром рада и борачко-инвалидске заштите Душком Милуновићем и изаслаником српског члана Предсједништва БиХ Бошком Томићем, положио вијенац на Централни споменик погинулим борцима Невесиња у Одбрамбено-отаџбинском рату.


Поводом обиљежавања историјског догађаја од републичког значаја „Митровданске битке 1992. и 1994. године на Невесињском ратишту“, премијер Радован Вишковић присуствовао је свечаној академији у Дому културе „Небојша Глоговац“.