​Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас да се Универзитет у Источном Сарајеву развијао заједно са Српском и да се у овом тренутку у ову образовну установу улаже око 20 милиона КМ.

Предсједник Владе је истакао да ће и убудуће бити настављено улагање у ову високошколску установу, подсјетивши да јој је Влада Републике Српске помагала све ове године и да је и он наставио као премијер да то чини.

– Скупа са људима који данас воде Универзитет у Источном Сарајеву отворили смо значајне инвестиције – од нове зграде Универзитета, Музичке академије, новог Студентског дома до Факултета за физичку културу на Палама. То су инвестиције које се мјере у овом моменту близу 20 милиона КМ, што је импозантна цифра – рекао је премијер Вишковић у Источном Сарајеву гдје је присуствовао свечаној академији поводом крсне славе и Дана Универзитета – Светих Ћирила и Методија.

Напоменувши да је посебно почаствован што је данас у Источном Сарајеву, предсједник Владе је нагласио да је крсна слава овог универзитета и његова крсна слава јер је дуги низ година „припадник овог универзитета“.

Премијер Вишковић је рекао да се као добра пракса показало то што је Универзитет дислоцирао своје организационе јединице ван сједишта и тиме омогућио да породице и дјеца имају бољу доступност факултета, што он подржава, иако то Универзитету задаје одређене потешкоће у функционисању због дислокације од Требиња до Брчког.

– Иако је Универзитет у Источном Сарајеву организационо у десет градова и локалних заједница распоређен са својим организационим јединицама, то је његова велика предност јер се ишло са циљем да се факултети примакну нашим грађанима да не би дјеца морала 100 или 200 километара да путују – оцијенио је предсједник Владе Републике Српске.

Премијер је указао да су хиљаде свршених академаца у ових 30 година на овом универзитету данас на разним позицијама и радним мјестима гдје дају велики допринос развоју Републике Српске.

Честитајући крсну славу Универзитета и 30 година постојања и успјешног рада, он је изразио наду да ће будуће генерације имати прилику да славе „и 50 и 100 година постојања овог универзитета“.

– То је наш циљ – поручио је предсједник Владе и додао да људи који воде Универзитет и институције Републике Српске желе да ојачају Универзитет и оставе га млађим генерацијама да га успјешно развијају.