​Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у Бањој Луци, заједно са министром рада и борачко инвалидске заштите Душком Милуновићем и директором Фонда ПИО Младеном Милићем, разговарао са предсједником Удружења пензионера Републике Српске Ратком Трифуновићем.Поводом предстојећег усклађивања пензија, предсједник Владе информисао је предсједника Удружења пензионера да ће Влада Републике Српске на идућој сједници донијети одлуку о редовном и ванредном усклађивању пензија, које ће износити четири одсто.

Ово је највеће појединачно повећање пензија у посљедњих осам година. 
– Заједно са прошлогодишњим увећањима и новим усклађивањем, које ће Влада званично усвојити у четвртак, пензије у Републици Српској су од почетка 2021. године увећане за око 10 одсто – указао је предсједник Владе.

Према његовим ријечима, на основу законске обавезе и прописаног обрачуна, до којег се долази на основу раста плата и стопе инфлације, пензије су требале бити повећане за 3,36 одсто, али је Влада, уважавајући положај ове популације, одлучила да надокнади разлику како би пензије биле повећане за четири одсто. На годишњем ниову, за ново повећање пензија биће издвојено више од 50 милиона КМ.
Предсједник Удружења пензионера Ратко Трифуновић, захвалио се, у име пензионера, за ново повећање пензија, те нагласио да је од ове године, захваљујући Влади Републике Српске, удвостручено и буџетско издвајање за лијечење и бањску рехабилитацију ове популације. 
– Захвални смо Влади што је, у и поред епидемије корона вируса и тешкоћа са којим се суочавао цијели систем, успјела да очува стабилност пензијског система, обезбједи редовну исплату пензија и њихово, контунуирао повећање. Посебно нам је задовољство што најновије увећање представља највеће усклађивање пензија у посљедњих десетак година – рекао је Трифуновић. 
Према подацима Фонда ПИО, од 2013. године до данас, пензије у Републици Српској увећане су за 41 одсто, што је, процентуално, више од раста плата у посматраном периоду.