Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састали су се данас у Бањалуци са члановима Светог архијерејског синода које је предводио Његова светост патријарх српски Порфирије.

Сусрет је организован током свечаног ручка у Владичанском двору Епархије бањалучке, а присуствовао је и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Предсједник Додик је рекао да је Српска са епархијама СПЦ изградила и обновила много цркава и манастира.

„Идемо даље јер је вјера један од снажних елемената нашег идентитета на шта смо поносни“, рекао је предсједник Републике.

Предсједник Републике Српске је истакао да је Српска православна црква показала да интегрише српски народ. „Показало се да је наша Црква била егзистенцијално одлучујућа у периоду окупација, па и вишевјековних“, додао је предсједник Додик.

Предсједник Српске је оцијенио да данашња улога СПЦ није мања имајући у виду укупна дешавања у свијету.

„Западни неолиберализам усмјерен је да поткопа темеље православног карактера и нашег друштва, а сви напади на вриједности српског народа јесу напади и на СПЦ о чему смо данас разговарали са патријархом и члановима Синода“, рекао је предсједник  Додик.

Предсједник Републике Српске изјавио је да су сви напади на вриједности српског народа напади и на Српску православну цркву, истакавши да је вјера један од снажних елемената идентитета Срба.