Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је вечерас меморијалној академији поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Предсједник Републике Српске рекао је да су Срби и Јевреји братски народ по страдању, те истакао значај обиљежавања сјећања на то страдање како би била спријечена ревизија историје.

Предсједник Додик је изразио задовољство што Дан сјећања на жртве Холокауста сваке године поприма све већи обим, имајући у виду да многе ретроградне стране које су биле на страни злочина данас покушавају да наметну неке друге вриједности.

„Зато је важно да се окупимо и у оквиру Јеврејског центра у Бањалуци и евоцирамо успомене на страшне злочине који су обиљежили цивилизацију и масовно страдање Јевреја“, рекао је предсједник Српске.

Предсједник Републике Српске је истакао да је Холокауст страдање какво у историји није забиљежено, те подсјетио да су и Срби по истој матрици на простору бивше Југославије, али и шире, страдали само зато јер припадају једном народу, слично као што је то било и са Јеврејима.

Предсједник Републике је нагласио да они који су починили или били на страни тог злочина Холокауста или њихови потомци данас покушавају да пишу неку другу историју о томе или неке своје сличне аспирације из прошлости на начин који њима одговора.