Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић  разговарали су данас, у Бањалуци, са новоименованим амбасадорима и генералним конзулима БиХ из Републике Српске, у оквиру завршних припрема за одлазак и ступања на дужност.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић  упознали су амбасадоре и генералне конзуле из реда српског народа о сложености актуелне ситуације, различитим механизмима притисака и  покушајима делегитимизације Републике Српске.

Изражено је увјерење да ће српске дипломате заступати интересе и спољнополитичке ставове Републике Српске, у складу са изворним постулатима Дејтонског споразума те је наглашено да им институције Републике Српске стоје на располагању.

Новоименовани амбасадори и генерални конзули из реда српског народа, упознали су саговорнике о активностима и плановима за предстојећи дипломатски ангажман, те нагласили да ће дати пуни допринос унапређењу свих видова сарадње Републике Српске са земљама у којима су распоређени.

Указано је на значај и економске дипломатије те оцијењено да је улога српских дипломата, и у том контексту, веома важна за Републику Српску.

Предсједник Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ су амбасадорима и генералним конзулима Милораду Живковићу (Румунија), Синиша Берјану (Народна Република Кина), Обраду Кесићу (УН Брисел), Бојану Вујићу (УН Женева) Драгану Вуковићу (Република Грчка), Бојану Ђокићу (Уједињени Арапски Емирати), Вери Сајић (Штутгарт) и Татјани Телић (Чикаго), пожељели успјешну дипломатску службу.